Wednesday, 14 March 2012

Cashiering PART 3

Bersedia Mengahadapi Cabaran Yang Mendatang.

Kehidupan ku sebagai seorang Staff dalam Lion Group Management sudah sebati dalam diri. Kemudahan yang aku dpt semenjak aku bekerja ni semakin membuak-buak.
Setiap hujung bulan aku di beri bonus bulanan. Aku rasa bos aku seorang yang baik hati la kali ni, kan LISA ? hahahahaha.
Dalam store tu pun makin rmai jgk kwn-kwn aku. Maka cuci mata !
Hm , hbis psl kerja punya story. Actually, berbulan lamanya aku nda buat posting baru di blogger ni.
( bizi keje lah katakan )
Last post aku buat xsilap bulan 12 lepas exam spm. Naaa ==' , dlm 3 bulan aku x lyn blogger. HAHA
xpa , lps ne suma aku lyn . Namunn, dlm kesibukan tu, aku rajin buka pesbuk hari-hari .
Betul beliau aku ckp , 'rindu tu kau nanti mau sekolah' . Terus terang aku rindu SMK.BANDARAYA KK , aku rindu bdk-bdk pengakap, kwn-kwn stu kelas, tdk lupa juga cikgu-cikgunya yang slalu membimbing aku smpai hari ini. Tanpa SMKB , siapa la ba aku ni , kebijaksanaan aku , kepintaran aku suma aku dpt dari sana. AKU RINDU SEKOLAH TUU .
Kepada budak Bandaraya , jaga sekolah anda bagus-bgus yea.

Eh , knp ceta psl sekolah pula.
 Apa ba lagii aku mau cerita ne . haha. rthu ja laaa . sambungg esokk , mengantuk suda akuuu.
:P

Tuesday, 3 January 2012

Cashier - Part 2

Harii kedua akuu di store , still training mcm biasa . Tapi kali ni aku sebagai 'packer'.
Berlainan dengan semalam , hari ini aku observe semua apa yang cashier patut buat .
Sempat juga aku mencatat sedikit nota . 'complicated juga tugas cashier ni ' dalam hati aku .
Keesokannya , seperti biasa aku masih lagi training sebagai 'packer'.
Nota yang aku catat , aku baca hari-hari , selalu minta tunjuk ajar dengan staff .
Hari keempat , chief cashier memberi aku greenlight untuk buka 'kaunter sendiri' . Alangkah
gembiranya aku masa tu . HAHA
Walau masa training ku belum genap seminggu , chief cashier memuji kehebatan ku , 'cepatt kau belajar ni
rip , buka kaunter bisuk ahh. ' katanya .
Kemudian , genap seminggu aku jadi cashier , dalam seminggu tu aku diperkenalkan dengan
PDV PGV PPV .

PDV / Parkson Discount Voucher - Pink
- Baucar ni digunakan untuk mendiskaunkan harga sesuatu supaya jadi
lebih murah daripada biasa .

PGV / Parkson Gift Voucher - Green
- Baucar ni pula fungsi dia lebih kurang macam duit , acctually costumer yang guna
baucar ni untuk dapat 3x extra bonuslink point .

PPV / Parkson Promotional Voucher - Yellow
-Baucar ni hanya untuk promosi , lagipun jarang dapat baucar ni .

to be continue

Monday, 2 January 2012

Cashier - Part 1

Firstday dalam store , disuruh perkenalkan diri . Banyak juga part time baru masa tu .
Kmi pun perkenalkan la diri masing-masing . Lepas greet semua staff , aku di biarkan membaca buku
di dalam training room.
Hampir 3jam aku dibiarkan sendirian . 
Tepat jam 6.10 minit . Aku dibenarkan balik ke rumah . Sebab masih dalam training 
aku dibiarkan pulang lebih awal.